• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Whisling/Buzzing noise at higher speeds-2010 Explorer

Havfun

Active Member
Joined
May 27, 2012
Messages
60
Reaction score
4
Year, Model & Trim Level
2010 Explorer EB
I have a stock 2010 Explorer, EB, 4.0L. Very early in the life of the car we noticed a kind of whistling buzzing sound that happens only when it’s hot out and at higher speeds like 60 MPH but it happens less often at lower speeds too. It’s hard to pin point the location but it seems to be coming from the front passenger side of the car. The car has 31K miles now so I’d like to get this fixed while it’s still under warrantee. It’s tough to repeat the problem since it only occurs when it’s hot out and I can’t always run to the dealer then. I’ve seen similar posts at other forums but no solutions offered. Here is a link to the exact sound posted by another 2010 Explorer owner with the same problem. :eek:
http://www.youtube.com/watch?v=7wz6aeWdr-Y
Can anyone help with this?
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




edwx

Elite Explorer
Joined
July 4, 2006
Messages
790
Reaction score
6
City, State
Jacksonville, FL
Year, Model & Trim Level
2020 Ford Explorer XLT
Just a stab. Do you have an antenna? Wiperblades maybe? Hopefully someone with same problem will chime in.
 




pb3

Active Member
Joined
November 24, 2006
Messages
76
Reaction score
0
City, State
STL
Year, Model & Trim Level
'06 4x2 & '10 4x4 v6 EB
+1 on the antenna. from the front bumper visually check and see if it's bent out.
 




waskly

Explorer Addict
Joined
August 21, 2010
Messages
2,190
Reaction score
3
City, State
Crooklyn NY!
its a normal sound that happends. turn the ac off and put it back on it should stop. for some reason you hear the vacuum canister deplete / refill.
 




granadojl

Well-Known Member
Joined
April 14, 2008
Messages
165
Reaction score
0
City, State
Phoenix, AZ
Year, Model & Trim Level
2006 Ford Explorer Eddie
Those are all good ideas. I had the same exact noise happen in my '06 EB 4.6, and the noise only got louder when I kicked the A/C on. I couldn't figure out the problem... until one night I decided to run the engine without the Belt. yes, I said it. I removed the Belt and ran the engine for 15 seconds, and revved the engine to 4000. What do you know the problem was gone... I found it was the smooth idler pulley on the driver side. I replaced it and bam, the problem is gone. I believe there is a smooth idler pulley on the passenger side too. Hope that helped out. If anyone needs instructions.. I can record/document these steps.. it's super simple, and after doing this 5 times. I can swap the pulley in 3 minutes. yeah, I timed myself. Good luck.
 




Top