• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

^^Searches ExplorerForum.com^^

Who's MFT resets the ambient lighting by itself?

Does your ambient lighting change color by itself?


  • Total voters
    89

vteckiller2000

Active Member
Joined
March 4, 2013
Messages
205
Reaction score
0
City, State
Iowa City
Year, Model & Trim Level
2013 Explorer Sport
I have had issues with my MFT resetting the ambient lighting back to blue from red since the day I took home the truck.

Updating the software did not affect it at all and I believe it is current.

The battery has not been discharged and nobody else drives it but me.

Who else has this problem?
 
Join the Elite Explorers for $20.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


ieee_raider

Active Member
Joined
May 22, 2013
Messages
362
Reaction score
5
City, State
Paris, TX
Year, Model & Trim Level
2013 Ford Explorer Sport
I think it was discovered that this happens when MFT detects an error and re-initializes itself. Only happens on the most recent version.
 

Lewisra

Active Member
Joined
December 14, 2013
Messages
680
Reaction score
14
City, State
Howell, mi
Year, Model & Trim Level
2017 explorer limited
When MFT does a reboot(Performing System Maintenance) it resets the ambient lighting back to default.(Blue). The latest version, 3.6, will do a reboot when the vehicle is shut off. So you may never see the actual "performing system maintenance" screen. The time between reboots seems to depend on how and what your doing with MFT.

wkp
 

txaggie

Active Member
Joined
July 11, 2012
Messages
223
Reaction score
0
City, State
Plano, Texas
Year, Model & Trim Level
2013 Ford Explorer
In addition to resetting it to blue, it also resets it to the highest lighting level, and resets the offset dimming of the screen. My guess is the programmer didn't have those 3 settings saved during the reboot, so they go back to default values.
 

1tmaxwell1

New Member
Joined
April 11, 2014
Messages
4
Reaction score
0
City, State
Modesto, CA
Year, Model & Trim Level
2014 Explorer Sport
I just started having this problem also. It has been resetting back to blue occasionally. Now it will not change at all. You can select another color but it stays blue in the vehicle. I have a 2014 Explorer Sport with 2200 miles on it.
 

Lewisra

Active Member
Joined
December 14, 2013
Messages
680
Reaction score
14
City, State
Howell, mi
Year, Model & Trim Level
2017 explorer limited
I just started having this problem also. It has been resetting back to blue occasionally. Now it will not change at all. You can select another color but it stays blue in the vehicle. I have a 2014 Explorer Sport with 2200 miles on it.
It's always the default blue if your door is open.
 

Ben Diss

New Member
Joined
April 12, 2013
Messages
20
Reaction score
1
City, State
Lower Hudson Valley
Year, Model & Trim Level
2013 Explorer Sport
Yes. Very annoying.
 

rjlipscomb

New Member
Joined
April 3, 2014
Messages
12
Reaction score
0
City, State
Quantico, VA
Year, Model & Trim Level
2014 Explorer Sport
And I thought I was alone!

I keep setting it to RED. It will stay that way for a few days and then go back to BLUE. Very annoying!
 

zips

New Member
Joined
October 1, 2011
Messages
11
Reaction score
0
City, State
Hope Mills NC
Year, Model & Trim Level
2014 Ford Explorer sport
Our resets to blue after a few days. Collision warning also resets to highest level.
 

skripo

New Member
Joined
September 17, 2013
Messages
43
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
2013 Ford Explorer Limite

AZmom

Active Member
Joined
January 26, 2014
Messages
170
Reaction score
0
City, State
AZ
Year, Model & Trim Level
2014 Sport
My Limited would reset itself-- purchased in January 2014, however my Sport has not reset itself once. I don't recall what the last update that the Limited had-- but just know it was annoying.
 

blwnsmoke

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
February 25, 2011
Messages
5,526
Reaction score
1,091
City, State
Moderator
Year, Model & Trim Level
2020 Explorer ST
Happens about once a week with me.
 

Wardo

New Member
Joined
May 13, 2014
Messages
12
Reaction score
0
City, State
Phoenix Az
Year, Model & Trim Level
14 SPORT
Ours changes to default blue when initially getting in the vehicle then changes to the preferred color.
 

jmr061

Well-Known Member
Joined
August 24, 2014
Messages
1,823
Reaction score
117
City, State
Wisconsin
Year, Model & Trim Level
16 Edge
Pr-16 Exp Sport
Well don't go get all excited but I ran across a TSB that came out on the 19th that may possibly address this issue. Perhaps the Ford expert can chime in here.

TSB 14-0175
FORD: 2011-2014 Edge, Explorer
2013-2014 F-150, Flex, Fusion, Taurus

LINCOLN: 2011-2014 MKX
2013-2014 MKS, MKT, MKZ


ISSUE:
Some 2011-2014 Edge, Explorer, MKX, 2013-2014 Fusion, Taurus, Explorer, Flex, F-150, MKZ, MKT and MKS vehicles equipped with MyFord Touch™/MyLincoln Touch™ and ambient lighting may exhibit the ambient lighting defaulting to white on Lincoln vehicles or ice-blue on Ford vehicles after cycling the ignition switch.

Unfortunately at this point its a dealer visit at this point. Perhaps the next MFT update will include the fix.
 

peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
26,474
Reaction score
1,386
City, State
Ottawa, Ontario area
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve II
Callsign
VE3
Ours changes to default blue when initially getting in the vehicle then changes to the preferred color.
That is the way it works.

Peter
 

peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
26,474
Reaction score
1,386
City, State
Ottawa, Ontario area
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve II
Callsign
VE3
I had to reset mine this week along with the camera delay. I think this may be caused by those 'stealth' reboots that occur to 'refresh' the MFT when the vehicle is off.:dunno:

Peter
 

xDBSx

New Member
Joined
June 4, 2014
Messages
5
Reaction score
0
City, State
Ontario
Year, Model & Trim Level
2014 Explorer Limited
I also have this problem now and then, maybe once every few weeks or so... :(
 
Join the Elite Explorers for $20.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


SMSemadeni

New Member
Joined
October 30, 2014
Messages
5
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
2011 Edge
I've only had my 2013 Explorer for a month, but it did this to me yesterday. I thought at first maybe it was a bug with using the remote start. I was actually surprised the lights even came on, but I guess it was still early enough in the morning that the auto setting decided it wasn't bright enough yet. I also noticed all my radio presets got wiped once about a week after I brought it home. Thought my husband had been piddling with it. *L* How do I obtain the MFT update? When I go to support.ford.com, it tells me that my SYNC is up-to-date, but was last updated in March of 2012!!
 

Top