windshield washer fluid not being dispensed? | Ford Explorer - Ford Ranger Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

windshield washer fluid not being dispensed?

RAGS77

New Member
Joined
January 29, 2004
Messages
7
Reaction score
0
City, State
Lancaster, PA
Year, Model & Trim Level
'00 XLT
I have a 2000 XLT Ex and when I push in the stalk on the steering wheel, windshield washer fluid doesn't get dispensed to the windshield. I can't even hear a noise that it wants to work.

Is there a motor for windshield wiper fluid or is there something else I should check? Where would the motor reside if there were one?

Thanks in advance for the help.
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




Charlie

Explorer Addict
Joined
August 10, 2006
Messages
4,338
Reaction score
2
City, State
Wisconsin
Year, Model & Trim Level
2000 Limited
How cold is it there? The washer fluid could have frozen in the lines.
 




TheJackal

Explorer Addict
Joined
August 11, 2007
Messages
1,060
Reaction score
3
City, State
Mandeville, LA
Year, Model & Trim Level
1999 Explorer XL 2WD
Does the rear one still work?

The same motor does both, but relays switch its direction. If the front doesn't work but the back does and vice versa, it's likely a relay. Also check first, fuses.

oh, it could also be multifunction switch, it controls the front but not real, and is known to be a pain sometimes
 




RAGS77

New Member
Joined
January 29, 2004
Messages
7
Reaction score
0
City, State
Lancaster, PA
Year, Model & Trim Level
'00 XLT
It has been cold here in PA. 2 different switches, the front controlled by the stalk on the steering wheel, and the turn knob to the right of the radio. Both front and back don't work.

I will check the fuses first.

I will reply when I figure out what it is or isn't.

Thanks for getting back to me.
 




RAGS77

New Member
Joined
January 29, 2004
Messages
7
Reaction score
0
City, State
Lancaster, PA
Year, Model & Trim Level
'00 XLT
Just wanted to followup with everyone...

Ended up being a blown fuse.

Thanks again for the help.
 




2KExplorerSport

Well-Known Member
Joined
July 20, 2008
Messages
105
Reaction score
0
City, State
New Paltz, NY
Year, Model & Trim Level
2000 Explorer Sport
I actually have the same problem with my 2000 sport. My rear washer works but the front doesn't. Where would I find the relay that was mentioned before?
 




Top