Dismiss Notice

to owner generated reviews, discussion, tech tips, and more! The #1 Ford Explorer enthusiast resource on the Internet since 1996. We also cover the Sport Trac, Mercury Mountaineer, Lincoln Navigator, Mazda Navajo, Mazda Pickups, and the Aerostar.

Register Today It's free! This box will disappear once registered!

1999 Ford Explorer Remote Start

Discussion in 'Stock 1995 - 2001 Explorers' started by jbean8510, August 25, 2010.


  • Searches ExplorerForum.com
    1. jbean8510

      jbean8510 New Member

      Joined:
      March 24, 2007
      Messages:
      29
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Peoria, Illinois
      Year, Model & Trim Level:
      1999 Explorer XLT V8
      1999 Explorer 5.0 V8 Auto AWD
      Python 1400XP
      DEI 556U Transponder Bypass


      Car starts with key just fine.
      Problem: Car starts with remote start then shuts down after a couple seconds
      When car is started and remote start button is engaged, I remove the keys and it dies after a couple of seconds. These two issues are related I am sure.

      I only hooked up 2 wires to the ignition....one to the starter and one to ignition. I didnt hook up factory disarm wire. I did'nt cut starter/ignition wires I just tapped into them for the remote start. Any and all help will be greatly appreciated!
       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself, and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments directly to your posts and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


      to hide adverts.
    3. jrowe6

      jrowe6 Active Member

      Joined:
      January 6, 2010
      Messages:
      409
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Columbus, OH
      Year, Model & Trim Level:
      99 xlt
      did you figure this out?
       
    4. exploderrob

      exploderrob New Member

      Joined:
      September 27, 2010
      Messages:
      4
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Centralia, WA
      Year, Model & Trim Level:
      2000 Eddie Bauer
      I'm not too sure, but I think since you did not bypass the factory alarm, it is shutting off without the key. Lookup the PATS system. There is a chip in your key and since you did not bypass the PATS system, it is shutting off the engine.
       
    5. jbean8510

      jbean8510 New Member

      Joined:
      March 24, 2007
      Messages:
      29
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Peoria, Illinois
      Year, Model & Trim Level:
      1999 Explorer XLT V8
      Yeah I figured it out.
      All I had to do was make the unit learn the tach.
      And yes I installed a bypass for the key. It's required you can't get around it
       

    Share This Page









    We Support Our Troops!