1. for access to reviews and discussion of the 2016 and 2017 Ford Explorer, Tech Tips, How to Articles, Off-Road Modification, Events, and more!

    Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Rear Window washer

Discussion in 'Stock 2002 - 2005 Explorers' started by stuartr, January 1, 2014.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. stuartr

      stuartr Active Member

      Joined:
      January 18, 2010
      Messages:
      421
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Richlands, VA
      Year and Model:
      2002 Mercury Mountaineer
      I have a 02 Merc. Mounty and the read window washer has quit spraying. It is full of fluid and the front still works. I took the sprayer end off on the rear and I could blow threw it so it isn't stopped up. I don't know where the pump is located to see if it is trying to work or anything. Just don't know how and where to start trouble shooting this. Thanks in advance.
      Stu
       
    2. Support EF


      Join the Elite Explorers for $20 a year

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose and fix problems yourself, and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, add your own profile photo, upload photo attachments directly to your posts and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



      to hide adverts.
    3. FordFool2

      FordFool2 Active Member

      Joined:
      December 11, 2010
      Messages:
      401
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Cedar Rapids, IA
      Year and Model:
      04 Eddie Bauer & 13 Ltd
      Your Explorer uses 1 washer pump to get 2 jobs done. It spins one direction for flow to the windshield and the other direction for the read window. The pump is attached to the side of the reservoir.

      I would post someone by the tank while somebody else activates the switch to listen for the pump to operate. If you can't hear the pump, then it may be the switch. If you do hear the pump it is either that the pump is bad or blockage in the line to the rear.
       
    4. 03Explo20

      03Explo20 Active Member

      Joined:
      January 4, 2013
      Messages:
      113
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      16
      Year and Model:
      2003 Explorer XLT
      Sounds like the line running from the reservoir to the rear washer has come apart. Find the line under the hood and have someone sit inside and activate the rear washer. You should be able to see where the line has come apart. Use some duct tape and tape it back together and you should be good to go.
       
    5. BigRondo

      BigRondo USMC 1371 Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      February 15, 2010
      Messages:
      8,068
      Likes Received:
      1
      Trophy Points:
      38
      City, State:
      Worcester, MA
      Year and Model:
      2002 XLT V6 4x4
      Stu, glad to see you around. I hope all is well.

      Let me know if you want me to PM the troubleshooting steps from my shop manuals. :):thumbsup:

      -- Rondo
       
    6. BigFellor

      BigFellor Member

      Joined:
      January 11, 2009
      Messages:
      90
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Shittsburgh, PA
      Year and Model:
      2002 Explorer XLS
      I'm having a similar problem except mine is spraying fluid straight down to the ground. I haven't been able to get up under it enough yet to see if the hose came off or not.

      Any chance you could post those up in the thread for others?
       
    7. BigRondo

      BigRondo USMC 1371 Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      February 15, 2010
      Messages:
      8,068
      Likes Received:
      1
      Trophy Points:
      38
      City, State:
      Worcester, MA
      Year and Model:
      2002 XLT V6 4x4
      I can't post that stuff in the thread due to copyright rules.

      Where is the fluid being dumped on the ground? Check the hoses on the pump. There are 2. 1 for the front and 1 for the back. It is possible that the rear hose has come loose.
       
    8. stuartr

      stuartr Active Member

      Joined:
      January 18, 2010
      Messages:
      421
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Richlands, VA
      Year and Model:
      2002 Mercury Mountaineer
      Thanks guys. Ya Im still alive. Just been really busy. Hope you all are ok and thanks again.
      Stu
       
    9. BigFellor

      BigFellor Member

      Joined:
      January 11, 2009
      Messages:
      90
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Shittsburgh, PA
      Year and Model:
      2002 Explorer XLS
      Found the culprit.

      There is a splice in the rear hose up along the RH side inner fender under the hood. For whatever reason the hose had come off the barb and was just spraying fluid out. Can be seen here right under the black box.
      [​IMG]
      Zoomed out view..
      [​IMG]
       
    10. radman

      radman Elite Explorer

      Joined:
      December 27, 2006
      Messages:
      195
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      16
      City, State:
      Inianapolis, IN
      Year and Model:
      99 Eddie 5.0
      Rear Washer Leaking

      My sister has a 2004 XLT that is dripping washer fluid from above the right rear tire when activating the rear washer. Is the line to the rear in the bottom of the interior panel or in the overhead?
       
    11. radman

      radman Elite Explorer

      Joined:
      December 27, 2006
      Messages:
      195
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      16
      City, State:
      Inianapolis, IN
      Year and Model:
      99 Eddie 5.0
      Rear Washer Leaking

      Bump
       
    12. dieselscout80

      dieselscout80 Member

      Joined:
      July 8, 2011
      Messages:
      88
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      Year and Model:
      2003 Ford Explorer 4.6
      I just had to fix this on our Explorer and this made it easy to find.
       

    Share This Page








    We Support Our Troops!