Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

check feul cap and service engine soon lights on 02 explorer

Discussion in 'Stock 2002 - 2005 Explorers' started by zeus22, December 28, 2012.

^^Searches ExplorerForum.com^^
  1. zeus22

    zeus22 New Member

    Joined:
    December 28, 2012
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    OH
    Year, Model & Trim Level:
    2002 Ford Explorer
    I've had the lights check fuel cap and service engine soon on for awhile so today i went to AutoZone for help.
    The diagnostic troubleshooting has P0457
    Definition
    EVAP small leak detected
    The ECM has detected a large leak in the EVAP system during a system monitor test. Probable cause
    -Defective, loose or missing feul cap
    -EVAP canister broke, hose cracked or connected
    -Purge or vent solenoid defective
    -vacuum leak at engine

    what is the fix? do you recognize this problem i've posted and is a new feul cap the answer??

    thanks.
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. rickybobby

    rickybobby Well-Known Member

    Joined:
    June 26, 2010
    Messages:
    1,275
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Battle Creek, mi
    Year, Model & Trim Level:
    '97 XLT
    p0457 means a large leak. there is most likely a hose broken or disconnected, or the gas cap is bad
     
  4. kevinerickson84

    kevinerickson84 New Member

    Joined:
    June 25, 2014
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Year, Model & Trim Level:
    2001 Explorer 4.0 SOHC
    I have this same problem. Before i checked the error codes it was idling funny and stalling at stops. I changed plugs,wires and cleaned the throttle body. This seemed to help tremendously but the lights are still there. Maybe ill take the easy route and buy a new gas cap then erase the codes.
     
  5. BigRondo

    BigRondo USMC 1371 Elite Explorer Moderator Emeritus

    Joined:
    February 15, 2010
    Messages:
    7,888
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Worcester, MA
    Year, Model & Trim Level:
    2002 XLT V6 4x4
    Welcome aboard!! :salute:

    I have moved your thread to the Stock 3rd Gen Sub Forum for better exposure.

    Good luck getting it sorted. :thumbsup:

    Please keep us posted as feedback helps others reading this post looking for a fix to the same or similar issue!
     






We Support Our Troops!