Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Explorer shakes at 60mph

Discussion in 'General Explorations!!' started by wildcrisps, October 1, 2002.

^^Searches ExplorerForum.com^^
  1. wildcrisps

    wildcrisps New Member

    Joined:
    March 3, 2002
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Navarre, FL
    Year, Model & Trim Level:
    1995 Explorer EB
    My explorer shakes at speed, 60mph. It's been aligned and I just bought new tires and it still shakes. The tires were balanced, so I know that isn't it. What else could cause this? Thanks.
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


  3. Jason_25

    Jason_25 Elite Explorer<br>ECX Member

    Joined:
    November 26, 2000
    Messages:
    5,340
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    New Bern, NC
    Year, Model & Trim Level:
    '95 Explorer "Expedition"
    Ball Joints come to mind.
     
  4. Robert

    Robert Well-Known Member

    Joined:
    October 26, 1999
    Messages:
    3,956
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    48
    Location:
    CA
    City, State:
    Kelseyville, CA
    Year, Model & Trim Level:
    '13 Ram 1500 Longhorn
    Our Explorers have been linked telapathically and are trying to communicate with each other. I'm fighting the same problems with mine.
     
  5. tbomb

    tbomb Well-Known Member

    Joined:
    February 6, 2001
    Messages:
    3,651
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Levittown, NY (Long Island)
    Year, Model & Trim Level:
    98 Sport 4.0 SOHC 4x4
    thats funny guys - me too! (but its more like at 70mph, and its worse on NJ roads than on PA roads.) my tires have like 10k on them or so, just balanced last week and an alignment last week.
     
    Last edited: October 1, 2002
  6. srvblues00

    srvblues00 Active Member

    Joined:
    November 22, 2001
    Messages:
    187
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Denver, NC
    Year, Model & Trim Level:
    94 Sport / 88 Turbo Stang
    Mine shakes really bad as well around 65mph. I had my tires balance, made the problem worse. The shakes came about the time that I replaced the radius arm bushings and the centerlink. Now I am thinking my problem is either ball joints or tie rods, but I don't feel like spending money on it right now. College really blows just b/c I always seem broke.

    Good luck, if you figure it out, please let us know!
     
  7. POSex92

    POSex92 New Member

    Joined:
    August 30, 2002
    Messages:
    43
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    New Lenox, IL
    Year, Model & Trim Level:
    1993 XLT
    Well 4 out of 5 posts are for the problem..... Id better make it 5 of 6.
     
  8. Scormunch

    Scormunch Town Drunk

    Joined:
    April 27, 2002
    Messages:
    926
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Bridgewater, MA
    Year, Model & Trim Level:
    08' Civic SI FA5
    well I 7th that problem... ohh I've got the speed wobble too :(
     
  9. #1Aggie

    #1Aggie New Member

    Joined:
    September 18, 2002
    Messages:
    46
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Houston, TX
    Year, Model & Trim Level:
    1993 Explorer XLT
    I make it 8!

    Mine does the same thing at 65-70mph.

    Any ideas.
     
  10. ajevenson

    ajevenson Active Member

    Joined:
    December 14, 2001
    Messages:
    345
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Calgary, AB
    Year, Model & Trim Level:
    '92 XLT
    Mine shakes very bad as well. Lets say when I got it, it shook 100%. The following repairs had this effect:
    replace radius arm bushings - 95% shake
    new manual hubs - 95% shake
    new tires - 90% shake
    balanced tires - 80% shake
    new shocks - 75% shake
    new calipers & rotors - 75% shake
    new wheel bearings - 70% shake
    removed sway bars - 80% shake
    put sway bars back on - 70% shake
    new tie rods - 70% shake
    put old tie rods back on 70% shake

    conclusion: highly unlikely that it is the driveshaft or u-joints. since my steering wheel shudders so much i'm prettty sure that the problem lies in the front end. i therefore conclude that seeing as i've done everything else it must be the ball joints. how's that for a thesis?
     
  11. Robert

    Robert Well-Known Member

    Joined:
    October 26, 1999
    Messages:
    3,956
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    48
    Location:
    CA
    City, State:
    Kelseyville, CA
    Year, Model & Trim Level:
    '13 Ram 1500 Longhorn
    One more and we will have enough for a baseball team. Maybe it's a sign:confused:
     
  12. Jason_25

    Jason_25 Elite Explorer<br>ECX Member

    Joined:
    November 26, 2000
    Messages:
    5,340
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    New Bern, NC
    Year, Model & Trim Level:
    '95 Explorer "Expedition"
    I'm in. I can't really detect any play in the front suspension. Must be my torn up tires :(
     
  13. zavaral

    zavaral Furby Murderer

    Joined:
    August 8, 2002
    Messages:
    889
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    City, State:
    Moore, OK
    Year, Model & Trim Level:
    '91 LMT-XL
    11
    that happens to me to and i dont know wth it is

    jason

    look we have a team of 11 9 players and 2 other sub people
     
  14. jasonb

    jasonb Jackstand Wheeler Moderator Emeritus

    Joined:
    April 16, 2001
    Messages:
    6,042
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    46
    City, State:
    Suwanee, GA
    Year, Model & Trim Level:
    '99 Sport 4x4
    i've had this and fixed it long ago..
    i just try to avoid that speed range (63-68 or so for me) b/c i also can't see anything but blur in my mirrors.

    i have no real clue what is causing mine but i have a hunch its something to do with one of my wheels that won't balance out and the tire on it that has a big cut in it. i'll deal with it until i get new tires and maybe a wheel or wheels. then if that doesn't solve it, i'll start looking.
    i have done an alignment, balance, rotate though it that didn't help.

    searching turned up the drive shaft and u-joint as common fixes, especially for 1st gens. i have not looked in this on mine.
     
  15. wildcrisps

    wildcrisps New Member

    Joined:
    March 3, 2002
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Navarre, FL
    Year, Model & Trim Level:
    1995 Explorer EB
    I'm beginning to wonder if this shaking, since it's so common, isn't what's causing tire tread to separate... I will check the normal things like the bearings and the rotors and the shocks and even the u-joints. In my case it's the whole truck that shakes, not just the steering wheel...
     
  16. zavaral

    zavaral Furby Murderer

    Joined:
    August 8, 2002
    Messages:
    889
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    City, State:
    Moore, OK
    Year, Model & Trim Level:
    '91 LMT-XL
    same here well my steering wheel doesnt but the whole truck shakes sometimes it real bad and sometimes its not

    jason
     
  17. Carl D.

    Carl D. Active Member

    Joined:
    September 28, 2001
    Messages:
    420
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    St Charles MO
    Year, Model & Trim Level:
    92 Explorer Sport
    Me too. Very noticable around 65mph, then goes away at about 70mph. Strange.

    Has anyone replaced their Ball Joints and had the problem go away. I don't really want to spend that kind of money if it's not the fix.:mad: :confused:
     
  18. tcbarney

    tcbarney New Member

    Joined:
    December 20, 2001
    Messages:
    33
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Canton, GA
    Year, Model & Trim Level:
    '96 XLT 4x2
    This keeps up we'll have an entire post-season roster. :)

    Mine also has that vibration, even after balance, alignment, new bearings. I just figured it was my crappy General Grabber SP tires, which are a little feathered due to running some bad toe-in for a while. They sure are noisy as heck.

    I've got 65k on my '96, btw.

    I avoided the vibration on my way to FL and back recently by setting the cruise on 78mph. Fiddling with air pressure helped, too. My tires were at 28psi after the weather cooled a bit, and bringing them up to 32 smoothed things a bit.

    BTW, this is pretty common on Miatas, too, my other cars. It's known as the "65mph Shimmy." Usually, careful attention to balance, air pressure, and alignment can clear it up, but on some cars new tires are needed. It's not generally thought of as a problem with the other suspension bits, as brand-new cars can exhibit it.
     
  19. zavetsky

    zavetsky Active Member

    Joined:
    August 6, 2000
    Messages:
    313
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Year, Model & Trim Level:
    '94 XLT 4x4
    Trust me...it dont get much better AFTER college either.....<grin>

    I have the same shaking problem....I dont notice it until right around 62 or so and then up to 70......It sucked on vactaion............around town not a bother.....

    I have also noticed a slight clunk or thud noise from my right front side and am wondering if it is related...

    As soon as I get a minute to spare I guess I'll check it all out..... :(

     
  20. Brian8

    Brian8 Active Member

    Joined:
    January 4, 2001
    Messages:
    428
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Terryville, Connecticut
    Year, Model & Trim Level:
    02' limited
    Well add me to the roster. Mine starts shaking at about 68 and stops around 75 or so. Thought I was the only one having this problem but guess not.
     
  21. #1Aggie

    #1Aggie New Member

    Joined:
    September 18, 2002
    Messages:
    46
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Houston, TX
    Year, Model & Trim Level:
    1993 Explorer XLT
    Has any body asked Ford?

    Since this seems to be a common problem, has anybody either had Ford attempt to stop it or have asked Ford about the problem?

    I have someone that works for me that said that he also experienced this with his '93 and he stopped it with a new set of tires. His theory was that one or more tires were out of round and since the tire stores only balance at 55-60, they are not seeing it.

    BTW, he has 340K on his with no major problems or trans work. Just keeps his fluids changed regularily and has a ATF cooler.
     






We Support Our Troops!