• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

^^Searches ExplorerForum.com^^

Interesting engine thumping Noise at 62k:

expoman55

Elite Explorer
Joined
August 18, 2015
Messages
407
Reaction score
45
Location
Upstate NY
City, State
Upstate NY
Year, Model & Trim Level
2015 Explorer Sport
Hey Jeff, Looks like from previous thread you have about 83k on your ride. I am about 20k less. I will let you know as mine is in later today. As soon as I hear something I will post up.
 
Last edited:
Join the Elite Explorers for $20.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


Tsuga

Member
Joined
February 20, 2017
Messages
74
Reaction score
1
Year, Model & Trim Level
2013, Explorer, Sport
I brought mine into the dealer this morning and they just called and informed my that my timing chain is stretched and a guide for it is broken. They recommended a new chain, guide, and water pump for a total of about $3000. I still hope to hear from anyone else to see if they got the same diagnosis.
Sorry to hear of this. Do you know if they opened your engine up or based on the noise diagnoses?
 

Jeff Hen

New Member
Joined
May 3, 2019
Messages
4
Reaction score
0
City, State
mn
Year, Model & Trim Level
2014 sport
Sorry to hear of this. Do you know if they opened your engine up or based on the noise diagnoses?
I'm not sure how they diagnosed it. I was in the middle of a project at work when he called. I will find out more when I call later.
 

Jeff Hen

New Member
Joined
May 3, 2019
Messages
4
Reaction score
0
City, State
mn
Year, Model & Trim Level
2014 sport
Hey Jeff, Looks like from previous thread you have about 83k on your ride. I am about 20k less. I will let you know as mine is in later today. As soon as I hear something I will post up.
That would be great. I'm interested to hear what your mechanic finds.
 

Tsuga

Member
Joined
February 20, 2017
Messages
74
Reaction score
1
Year, Model & Trim Level
2013, Explorer, Sport
I'm not sure how they diagnosed it. I was in the middle of a project at work when he called. I will find out more when I call later.
Thanks. Maybe I should bring in too.
I have been having this for about a year now. Only happens on cold starts.
 

Top