Dismiss Notice



Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

2016 Explorer Sport lugging issue.

Discussion in 'Stock 2011 - 2019 Ford Explorer Discussion' started by Nick Hess, January 2, 2020.

^^Searches ExplorerForum.com^^



Do Not Sell My Personal Information



  1. Nick Hess

    Nick Hess New Member

    Joined:
    January 2, 2020
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Iron Mountain MI
    Year, Model & Trim Level:
    2016 Ford Explorer SPort
    Hey guys looking for some help here has anyone experienced a a lugging issue kind of like a light miss at cursing speeds? We have a 2016 Explorer Sport with 30,000 miles on it and it feels like we have a miss between 40-65 mph it jerks a little bit like it should be in 5th gear but it is in 6th, it doesn't matter any mode that it is in this happens. If you hammer on it or if your accelerating hard it is not there only when cruising. We had the Transmission fluid changed in it I have been told Torque converter has anyone had to do this?
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20.

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. 66 Galaxie

    66 Galaxie New Member

    Joined:
    August 16, 2018
    Messages:
    20
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    3
    Year, Model & Trim Level:
    '16 Explorer Platinum
    Check your spark plugs. The 3.5 Ecoboost can be tough on them. Many SHO owners have talked about this on a few of the other forums.
     
  4. expoman55

    expoman55 Elite Explorer

    Joined:
    August 18, 2015
    Messages:
    406
    Likes Received:
    45
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Upstate NY
    City, State:
    Upstate NY
    Year, Model & Trim Level:
    2015 Explorer Sport
    Nick, I have same problem. Dealer changed them at 65k but I guess i am due again. I get no lights however or codes logged.
     
  5. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    25,657
    Likes Received:
    1,276
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve II
    Callsign:
    VE3
  6. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    25,657
    Likes Received:
    1,276
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve II
    Callsign:
    VE3
    Any update Nick?

    Peter
     

Share This Page







We Support Our Troops!