93 explorer loud ticking noise during acceleration | Ford Explorer - Ford Ranger Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

  • Holiday Special! - 2 for 1 Elite Explorer sale!

    Right now you can purchase an Elite Explorer membership for $20 and receive a two year membership! If you have an existing Elite membership contact me by PM and I will upgrade your account manually.

    Click Here to start your membership and get rid of the ads!

93 explorer loud ticking noise during acceleration

pjtrout

New Member
Joined
March 8, 2011
Messages
2
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
93 XL
my engine is making a loud ticking noise during acceleration, it does not make the noise while reving in park. it also feels as if i lose power when pushing pedal to the floor. and when i first start it and put in gear it hesitates for a few seconds???
 




Joe Dirt

Explorer Addict
Joined
October 4, 2007
Messages
13,365
Reaction score
21
Year, Model & Trim Level
07 Camry
Make sure all of your spark plugs are tight... The 'losing power' could be a slipping trans, especially if it hesitates, you could have tranny issues.
 




pjtrout

New Member
Joined
March 8, 2011
Messages
2
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
93 XL
The hesitation is in the engine. it stutters for a few seconds when you hit the gas. then once the rpms get up around 1500 its fine.
 




FIND

Explorer Addict
Joined
December 27, 2009
Messages
3,862
Reaction score
12
City, State
Vermillion, SD
Year, Model & Trim Level
99 XLT V8 AWD
First start by checking for vacuum leaks and cleaning your MAF
 




Top