• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Heat, No Heat!

albertabound

Member
Joined
November 15, 2005
Messages
27
Reaction score
0
City, State
Calgary, Alberta, Canada
Year, Model & Trim Level
1996 XLS 4WD
:ca: My heater seems to have a mind of it's own lately. It usually heats up nicely after a few minutes, and I'm good to go. Sometimes it will just blow cold air. It's totally random, happening at night, morning, after I've driven a while with the heat on, stopped, shut the engine off, then get back in a while later. All other functions are normal. It seems like a sticky sensor or thermostat. Has anyone had this problem, and/or know a fix? Thank you in advance.:)
 




marragtop

Explorer Addict
Joined
April 14, 2001
Messages
2,075
Reaction score
0
City, State
balt, md
Year, Model & Trim Level
91, 92, 95, and 2000 xlts
Does the temp guage fluctuate more than normal? If so, maybe a bad T-stat.
 




cfd911

Active Member
Joined
April 13, 2006
Messages
87
Reaction score
0
City, State
chicago IL
Year, Model & Trim Level
2015 xlt 4wd
:ca: My heater seems to have a mind of it's own lately. It usually heats up nicely after a few minutes, and I'm good to go. Sometimes it will just blow cold air. It's totally random, happening at night, morning, after I've driven a while with the heat on, stopped, shut the engine off, then get back in a while later. All other functions are normal. It seems like a sticky sensor or thermostat. Has anyone had this problem, and/or know a fix? Thank you in advance.:)

i ve got the same problem the heat fluxuates i don t think it s a thermostat i think we have blend door problems possibly actuators
 




dynamite196

Well-Known Member
Joined
September 22, 2006
Messages
491
Reaction score
0
City, State
Glastonbury, Connecticut
Year, Model & Trim Level
97 Sport
sounds like a blend door problem
 




Top