Help..some EGR and TPS issue and high mpg. | Ford Explorer - Ford Ranger Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Help..some EGR and TPS issue and high mpg.

4x4man

Active Member
Joined
August 17, 2008
Messages
79
Reaction score
0
City, State
Norway
Year, Model & Trim Level
'96 XLT
Hi all and happy new year.

My X runs fine, but the consume of gas is killing me.
City driving about 12mpg (if I converted right), and I got some issues and trouble codes.

I did a read out with my CAN OBDII tool, and got these codes:
P0401
P1400
P1151

I also did a "live stream" read out when the engine got warmed up and got these readings:

- Fuel Sys 1 CL, faulty HO25
- Fuel Sys 2 CL, faulty HO25
- Coolant 85 °C (185F)
- ST FTRM1 (%) -3.9 to 1.5
- LT FTRM1 (%) 5.4 to 6.2
- ST FTRM2 (%) -5.4 to 3.8
- LT FTRM2 (%) 4.6 to 5.4
- Engine RPM 800 - 824
- Ign ADV (deg) 9.5 to 11
- IAT (°C) 13 or 55.4 (F)
- MAF (gM/sec) 4.790 to 4.950
- ABSLT TPS (%) 18 steady at 800RPM, 27 at 2000RPM and 29.4 at 3000RPM (standing still)
- O2S11 0.085 to 0.865 V

After reading the this thread I did a check:
http://www.explorerforum.com/forums/showthread.php?t=79362
I got 1.68V of my read out on my TPS.

I got a new EGR valve and DPFE sensor I will replace as soon the weather getting a bit warmer here in cold Norway.
I really hope some of you guys/gals could let me know what to do regarding my read outs?
New TPS or simply do the mod?

Thanks a lot in advance.
Cheers
Frank
 
<



Top