Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

03 ranger 3.0 miss under acceleration.

Discussion in 'Ford Ranger - Mazda B-Series Forum' started by nk321810, June 8, 2015.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. nk321810

    nk321810 New Member

    Joined:
    October 31, 2012
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    The Plains, OH
    Year, Model & Trim Level:
    03 Ranger Edge 4X2
    hi.
    my truck runs pretty well considering it has 185k. it has a rough idle, which may or may not contribute to this problem: it accelerates fine until it warms up, then if i step on it to pass someone or merge onto the interstate, it falls on its face somewhere between 3 and 4000 rpms. it does the same if i set the cruise on a 70 mph highway and encounter a hill. it seems to be getting worse. the plugs arent new, but i inspected all 6 and they look good. i also know they have around 20k highway miles on them. i tested the coil and found a bad post, so i replaced it with no change in the symptoms. i also just changed the fuel filter a couple days ago...no change there either. theres no engine light on, ive been thinking of unplugging a sensor just to turn it on so advance will scan the codes. so ive got a rough idle (which doesnt really bother me) and a hard stall under heavy acceleration when warm. any ideas?

    thanks in advance...ive fixed more stuff with this forum than i ever have with a haynes manual! :)
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


  3. boominXplorer

    boominXplorer Elite Ranger Elite Explorer

    Joined:
    September 16, 2002
    Messages:
    8,833
    Media:
    55
    Albums:
    3
    Likes Received:
    482
    Trophy Points:
    103
    City, State:
    Virginia Beach, Va
    Year, Model & Trim Level:
    00 4x4 Mounty
    I would start with a compression check. On the 2001+ models the 3.0s have valve issues on higher mileage engines. My 01 ranger had this issue with 172k on it and my remedy was to put a v8 in it.
     
  4. LoneRanger89

    LoneRanger89 New Member

    Joined:
    July 17, 2016
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    VA
    Year, Model & Trim Level:
    2003 Ford Explorer 4.0
    could be throttle postition sensor or could be coil pack, , could just need a tune up ..meaning plugs and wires , but those are just some of things it COULD be, it could be something else, If it its not any of those,, I got no idea
     

Share This Page







We Support Our Troops!