Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

5R55S No Codes What to do?

Discussion in 'Transmissions & Transfer Cases' started by Mkimich, July 19, 2011.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. Mkimich

      Mkimich New Member

      Joined:
      July 19, 2011
      Messages:
      1
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Houston, TX
      Year, Model & Trim Level:
      2006 xlt
      Im new to the forum so please direct me if this question has been answered. My wifes 2006 Explorer XLT V6 (68000mi) has been lunging hard when placed in reverse after the engine was warmed up. Otherwise the truck drives fine. I ran by the dealership the other day and they couldn't pull any codes from a Trans test. Though they said they got some erratic signal from the PCA Solenoid during the road test and then proceeded to tell me the solenoid need replacing and then they quoted me $1200. Then I was told my radiator had a leak and they wanted 1300 for that.

      Please correct me if Im wrong but wouldn't the correct steps in fixing this problem be:

      Replace the Radiator to make sure the transmission is not heat related.
      Flash the TCIL
      Then replace the solenoid if there is still a problem.

      Am i mistaken in assuming throwing 2500 bucks into the pot based on no real error codes seams a bit ludicrous.

      I see alot of these problems on this forum with the third Gen Explorer. Has anyone else experienced this on the 06-10 model. Im assuming its the same problem as the transmission has barely changed from one Gen to the next.
       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



    3. drdoom

      drdoom Well-Known Member

      Joined:
      December 13, 2007
      Messages:
      4,129
      Likes Received:
      85
      Trophy Points:
      68
      City, State:
      VA
      Year, Model & Trim Level:
      2005 Eddie Bauer 4.6L 4X4
      I did some searching around the Net, and found nothing really helpful, other than that is somewhat common. Some have posted solenoid block related problems. Has the transmission been serviced?

      BTW, in my opinion, $2500.00 is outrageous.
      Sorry I can offer no help, hopefully someone more knowledgeable will chime in.

      PS: Have you tried posting in the 2006+ sub-forum?
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!