Hood won't open!!! Help needed, please! | Ford Explorer - Ford Ranger Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Hood won't open!!! Help needed, please!

raymondc

Member
Joined
May 31, 2006
Messages
11
Reaction score
0
City, State
Newark, Delaware
Year, Model & Trim Level
98 Limited
This is a 98 Explorer Limited. This afternoon, I tried to pup up the hood by pulling the hood switch under the steering wheel. But no matter how hard I pulled it, the hood just would not pop up. :mad:

The metal string connected to the switch is loosen, but the hood just would not open. I am wondering whether anyon here has experienced the same situation before? If you have, how did you solve the problem? :(

Any suggestion is welcome!
 
<

Join the Elite Explorers $20 Gets rid of the ads!

Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




MountaineerGreen

Towing Moderator
Moderator Emeritus
Joined
February 2, 2006
Messages
7,482
Reaction score
45
City, State
North East Arkansas
Year, Model & Trim Level
2012 F150 4x4
Thats easy, take some pliers and pull the cable that attaches to the lever. Pull like hell and it will pop. The cable gets stretched out, get a replacement from the dealer and replace it. Wont cost much and worth the effort.
 
<



RedXplr

Member
Joined
February 11, 2004
Messages
48
Reaction score
0
City, State
Stillwater,MN & Eau Claire, WI
Year, Model & Trim Level
00 Mounty V-8 AWD
The same problem is happening to me as well. Have someone push down on the hood as you pull the lever, this will help lessen the tension and hopefully allow you to open the hood. This is only a temp. fix, but it will work...
 
<



CodePoet

Explorer Addict
Joined
July 11, 2002
Messages
2,421
Reaction score
2
City, State
Indianapolis, Indiana
Year, Model & Trim Level
1993 XLT
Had a similar problem with mine when i got it. After I got it open i sprayed some lube in the latch mechnism it's worked great since. It was actually painful for me to open the hood it was so sticky.
 
<



nazcardan

Member
Joined
April 30, 2006
Messages
29
Reaction score
0
City, State
Missouri
Year, Model & Trim Level
2002 XLT
I had this happen to me awhile back on our 96... first i just thought the cable was loose... as my luck would have it-- wasnt that easy... all you have to do is take a flat head screwdriver and angle it into the bottom of the hood latch just under the top of the grill and on the drivers side, there is a very small opening there... works best if you use a slim and thin headed flat screwdriver... gently insert into the opening and slowly pry it open. Once you do it a couple times its a cinch.

I found out what happened on mine and took about 10 minutes (and a trip to the salvage yard for a used cable $5) to fix.

Hope this helps.
 
<



Top