Solved - Problems with power/battery/alternator. 91 Explorer 4.0L. | Ford Explorer - Ford Ranger Forums - Serious Explorations
  • Register Today It's free!

Solved Problems with power/battery/alternator. 91 Explorer 4.0L.

Justin Via

New Member
Joined
February 28, 2018
Messages
4
Reaction score
0
City, State
Frankford
Year, Model & Trim Level
91 Explorer XL
Ok, so a few days ago I started noticing some mornings my battery seemed to be dead when trying to start, and was having to jumpstart.... bought a new battery... while installing the battery, the idiot at the garage hooked it up backwards!!! Which in turn fried my alternator (along with Lord knows what else). Replaced alternator, still has been draining the battery. I've tried a few different batteries, so I took the replacement alternator and had it tested... was told it was bad, bought another NEW alternator, put it on, and am still having the exact same issue... PLEASE HELP, AND THANKS.
 



Join the Elite Explorers for $20 each year.
Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links,.
Add an avatar, upload photo attachments, and more!
.





Mbrooks420

High Voltage.
Elite Explorer
Joined
February 2, 2002
Messages
13,223
Reaction score
3,716
Year, Model & Trim Level
1998 Mountaineer AWD
The person at the garage would be paying to have this diagnosed/fixed if it were my vehicle.
 






Justin Via

New Member
Joined
February 28, 2018
Messages
4
Reaction score
0
City, State
Frankford
Year, Model & Trim Level
91 Explorer XL
Yeah, thanks... he has been paying... just can't find the problem...
 






Roadrunner777

Explorer Addict
Joined
February 5, 2011
Messages
2,044
Reaction score
338
City, State
Bemidji, MN
Year, Model & Trim Level
94 4x4 Sport 88k
Check or have him check for a blown fuse in the fusebox under the hood. Most cars don't fuse one of the leads to the alternator, so he may not be aware of it, but there is a fuse in the alternator circuit. It's one of the smaller ones, if memory serves.
 






FR-425

Used to be a road here.
Elite Explorer
Joined
November 21, 2013
Messages
2,661
Reaction score
112
City, State
Phoenix, AZ.
Year, Model & Trim Level
1994 Explorer Limited
Start the engine, then disconnect one of the battery cables if the engine stays running the charging system is good.

If it stalls the charging system is bad.

Since you have a "new" alternator I would check the "fusible link".

The fusible link is a black box on the smaller of the two positive leads, near the power distribution block. A simple continuity check with a multi-meter. Don't test with the battery connected!
 






BrooklynBay

Moderator & long time member.
Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
November 11, 2005
Messages
55,765
Reaction score
918
City, State
Brooklyn, NY
Year, Model & Trim Level
88 89 93 95 96 Aerostars
One simple way to find a parasitic current draw is to attach an Ammeter in series with the battery, then start pulling fuses until you see a large current drop. The PCM & radio have memory circuits which are always drawing a minimal amount of current.
 






Justin Via

New Member
Joined
February 28, 2018
Messages
4
Reaction score
0
City, State
Frankford
Year, Model & Trim Level
91 Explorer XL
One simple way to find a parasitic current draw is to attach an Ammeter in series with the battery, then start pulling fuses until you see a large current drop. The PCM & radio have memory circuits which are always drawing a minimal amount of current.
Thanks, and I did finally find, and remedy the problem... it was the fusible link, but it didn't look like the one you explained, which is what was throwing me off.... it now looks like the one you described because I removed the old fusible link (which was burned into) and replaced it with the 175 amp Mega Fuse that I purchased at the local parts store... I did however have to find some larger butt connectors, because the largest ones at the store were 8 guage, and the wire coming off the alternator was bigger.... 6 guage at least... thanks for the help, and glad to have learned something new.
 






FR-425

Used to be a road here.
Elite Explorer
Joined
November 21, 2013
Messages
2,661
Reaction score
112
City, State
Phoenix, AZ.
Year, Model & Trim Level
1994 Explorer Limited
:salute:
 






BrooklynBay

Moderator & long time member.
Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
November 11, 2005
Messages
55,765
Reaction score
918
City, State
Brooklyn, NY
Year, Model & Trim Level
88 89 93 95 96 Aerostars












Perma Fried

New Member
Joined
February 11, 2022
Messages
1
Reaction score
0
City, State
Ca
Year, Model & Trim Level
Acura mdx2006
Thanks, and I did finally find, and remedy the problem... it was the fusible link, but it didn't look like the one you explained, which is what was throwing me off.... it now looks like the one you described because I removed the old fusible link (which was burned into) and replaced it with the 175 amp Mega Fuse that I purchased at the local parts store... I did however have to find some larger butt connectors, because the largest ones at the store were 8 guage, and the wire coming off the alternator was bigger.... 6 guage at least... thanks for the help, and glad to have learned something new.
How much did it cost for the mega fuse

Good job
 












Top