Dismiss Notice



Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

My 2002 Explorer xls won't start.

Discussion in 'Stock 2002 - 2005 Explorers' started by Merlin Tibbitts, November 10, 2019.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. Merlin Tibbitts

    Merlin Tibbitts New Member

    Joined:
    November 10, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Aurora, Colorado
    Year, Model & Trim Level:
    2002 Explorer xls
    Hi,

    My name is Merlin, I joined because I need some expert advice. I have a 2002 Explorer xls, I just replaced the front main seal, harmonic balancer, crank sensor, waterpump, hoses and thermostat upper/lower housing and all the "trimmings". I had the battery disconnected the entire time I worked on this project and made sure everything was done to the "T". I refilled the coolant and went to start the motor but the damn thing just turns over and wont start. The harmonic balancer is the newer design, is this something I am going to have to program?

    Thanks.
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. Merlin Tibbitts

    Merlin Tibbitts New Member

    Joined:
    November 10, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Aurora, Colorado
    Year, Model & Trim Level:
    2002 Explorer xls
    Hi Guys,

    I have a 2002 Explorer xls, I love the thing it has served me very well for years. I had a minor front main oil seal leak for years and recently had a coolant leak. 180,000mi and to only have that issue is not bad, I decided this weekend to replace the front seal, harmonic balancer, crank sensor, water pump, upper and lower thermostat housing w/ all the trimmings and hoses. I followed everything to the "T", I had the battery disconnected the entire time. When it came time to start it the damn thing would turn over but not run??! Is this a programming issue?

    Thanks,

    Merlin
     
  4. BrooklynBay

    BrooklynBay Moderator & long time member. Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    November 11, 2005
    Messages:
    53,734
    Likes Received:
    400
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    Brooklyn, NY
    Year, Model & Trim Level:
    88 89 93 95 96 Aerostars
  5. Merlin Tibbitts

    Merlin Tibbitts New Member

    Joined:
    November 10, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Aurora, Colorado
    Year, Model & Trim Level:
    2002 Explorer xls
    Yes sir, the starter engages and I do see the theft light.

    I may put the old Crank sensor back on to see if the new one is not sending a signal.

    Thanks
     
  6. Merlin Tibbitts

    Merlin Tibbitts New Member

    Joined:
    November 10, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Aurora, Colorado
    Year, Model & Trim Level:
    2002 Explorer xls
    Do you think the security "Theft" system is preventing it from starting?
     
  7. BrooklynBay

    BrooklynBay Moderator & long time member. Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    November 11, 2005
    Messages:
    53,734
    Likes Received:
    400
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    Brooklyn, NY
    Year, Model & Trim Level:
    88 89 93 95 96 Aerostars
  8. BrooklynBay

    BrooklynBay Moderator & long time member. Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    November 11, 2005
    Messages:
    53,734
    Likes Received:
    400
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    Brooklyn, NY
    Year, Model & Trim Level:
    88 89 93 95 96 Aerostars
  9. Merlin Tibbitts

    Merlin Tibbitts New Member

    Joined:
    November 10, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Aurora, Colorado
    Year, Model & Trim Level:
    2002 Explorer xls
    Thanks for cleaning up my post!

    Yes, the fuel pump does engage. It is hard to determine if there is a engine light when trying to start it up. The harmonic balancer is the newer design I don't know if the pcm needs to be recalibrated for it.
     
  10. BrooklynBay

    BrooklynBay Moderator & long time member. Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    November 11, 2005
    Messages:
    53,734
    Likes Received:
    400
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    Brooklyn, NY
    Year, Model & Trim Level:
    88 89 93 95 96 Aerostars
  11. Merlin Tibbitts

    Merlin Tibbitts New Member

    Joined:
    November 10, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Aurora, Colorado
    Year, Model & Trim Level:
    2002 Explorer xls
    Thanks.

    I do need to get my hands on one, I plan on talking with the guys at work to see if they have one. I am a electronics tech by trade not a mechanic, so my automotive tools are limited.
     
  12. BrooklynBay

    BrooklynBay Moderator & long time member. Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    November 11, 2005
    Messages:
    53,734
    Likes Received:
    400
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    Brooklyn, NY
    Year, Model & Trim Level:
    88 89 93 95 96 Aerostars
  13. Merlin Tibbitts

    Merlin Tibbitts New Member

    Joined:
    November 10, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Aurora, Colorado
    Year, Model & Trim Level:
    2002 Explorer xls
    Follow up,

    I took a half day today and put the old crank sensor on and behold it fired up!! Once the vehicle reached operating temperature the idle started to bog and studder then she died??

    I disconnected the battery again to reset the pcm and let it cool down, started back up and once it reached operating temperature she stalled out again...

    I think it's time to put the old balancer back on.
     

Share This Page







We Support Our Troops!