Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Shaky Engine - Wiggle room

Discussion in 'Stock 2002 - 2005 Explorers' started by MistahYebba, May 25, 2017.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. MistahYebba

      MistahYebba Active Member

      Joined:
      June 29, 2015
      Messages:
      250
      Likes Received:
      2
      Trophy Points:
      18
      City, State:
      Clearwater, Florida
      Year, Model & Trim Level:
      2005 Ford Explorer XLT
      Hello!

      Seems like my engine has some wiggle room.

      When I start the truck -- or shut it off, for that matter -- it sort of "shakes"...

      When idling, there's an occasional, unpredictable shaky feeling as well.

      It's not necessarily that it runs rough, but it's like SOMETIMES, some of the "combustions" in there make it move around more than others...

      Now, from what I understand, engine mounts can be tightened, replaced, etc...

      Does this sound like a loose or worn engine mount(s) problem?

      How do you even go about tightening engine mounts when all of the weight of the engine is upon them?

      Thanks for your time and help!
       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


      to hide adverts.
    3. mbrando1994

      mbrando1994 Active Member

      Joined:
      May 17, 2015
      Messages:
      275
      Likes Received:
      6
      Trophy Points:
      18
      Year, Model & Trim Level:
      2003 Ford Ex XLT
      4.0 V6
      Mine has the same shuttering feeling at idle, seems like it is running slightly rough, maybe somethings loose, can someone advise? I'm not an engine expert and am wondering if this is normal
       
    4. phillip723

      phillip723 New Member

      Joined:
      January 26, 2017
      Messages:
      20
      Likes Received:
      1
      Trophy Points:
      3
      Location:
      Southwest Michigan
      City, State:
      Michigan
      Year, Model & Trim Level:
      2003 Explorer XLT
      Probably not normal. If not engine mounts, could be a misfire. Is the check engine light on? If so, read the codes or have them read. Autozone or O'Reilly's will do it for free. Even if the check engine light is off, still could be a misfire issue. Sometimes the misfire is so inconsistent that it won't throw a check engine light.
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!