• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Lane Depart/Lane Keep Assist Malfunctioned

burtman

New Member
Joined
May 19, 2014
Messages
33
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
2015 Explorer Limited
Today on my way home from work I was unable to steer the vehicle without using both hand and all my strength (I'm 6'4'' 300 not a weak person). On the display in the dash was a Warning message "Lane Depart/Lane Assist Malfunctioned". was able to pull into a parking lot. After 30 minutes of turning the Explorer on/off the system turned off and I was able to drive it home. Note: I did not have this system turned on and the Icon that would have shown the system on was not present on my dash. Has anyone else had this happen. I am taking into the Dealer in the morning after work !:mad:
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
29,472
Reaction score
1,950
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3
I don't know about the Ford Edge, but the Explorers have had issues with power steering going out. Have you checked on a Ford Edge forum to see if other owners have had this problem?

Peter
 




FordService

Official Ford Rep
Joined
October 25, 2010
Messages
5,281
Reaction score
12
City, State
Dearborn, MI
Year, Model & Trim Level
2014
Today on my way home from work I was unable to steer the vehicle without using both hand and all my strength (I'm 6'4'' 300 not a weak person). On the display in the dash was a Warning message "Lane Depart/Lane Assist Malfunctioned". was able to pull into a parking lot. After 30 minutes of turning the Explorer on/off the system turned off and I was able to drive it home. Note: I did not have this system turned on and the Icon that would have shown the system on was not present on my dash. Has anyone else had this happen. I am taking into the Dealer in the morning after work !:mad:

Hi burtman,

You mentioned an Explorer but your profile says you own an Edge. Which vehicle is experiencing this concern? What's your model year/mileage? I'll check out some options and see what I can do to help.

Crystal
 




Bobmbx

Active Member
Joined
May 6, 2013
Messages
950
Reaction score
8
City, State
King George, VA
Year, Model & Trim Level
2016 Explorer Platinum
Today on my way home from work I was unable to steer the vehicle without using both hand and all my strength (I'm 6'4'' 300 not a weak person). On the display in the dash was a Warning message "Lane Depart/Lane Assist Malfunctioned". was able to pull into a parking lot. After 30 minutes of turning the Explorer on/off the system turned off and I was able to drive it home. Note: I did not have this system turned on and the Icon that would have shown the system on was not present on my dash. Has anyone else had this happen. I am taking into the Dealer in the morning after work !:mad:

No need to worry. The feeling you were experiencing was not fear nor frustration. You were feeling safer.

I'm a safety engineer by trade, and generally technology advances serve to make life easier and more comfortable. It is also my experience that technology usually races ahead of the ability of designers and engineers to fully understand the downstream effects of new gadgetry.

In this case, there is no practical need for the car to interfere in anyway with steering inputs. None.

If I had the authority, I would order the Ford engineers to conduct in-depth Human Systems Integration analyses on any new technology that allows a driver to be less attentive to the act of driving. The easier driving gets, the less attention drivers will be paying to the road. With this steering system, the driver will be not paying attention when the steering fails.

What do you think the outcome of your incident would have been if your young daughter (if you have one) was at the wheel while cruising around on a 2-lane road in West Virginia?
 




burtman

New Member
Joined
May 19, 2014
Messages
33
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
2015 Explorer Limited
Hello Crystal, this is on my 2015 Explorer Limited with 4298 miles. Dropped of at Dealership (West Herr Ford Amherst) this morning and waiting to hear from dealership.
 




Halwg

Active Member
Joined
February 5, 2012
Messages
901
Reaction score
37
City, State
WV
Year, Model & Trim Level
2018 Explorer Base 2.3L E
I'm really not convinced that all this "driver assist" stuff is a good idea. People need to be more attentive, not less, and this stuff lulls people into a false sense of security.

My XLT only has the back-up sensor (a useful gizmo since you can't see the butt), and I'm quite happy that I don't have all the electronic gizmos trying to take over my driving.
 




burtman

New Member
Joined
May 19, 2014
Messages
33
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
2015 Explorer Limited
Dealer called and said that the Power Steering unit need to be replaced. Was told that it could take up to three weeks to get the new unit due to a shortage of this part because of so many vehicles that also having problems with their steering. On a up note the dealer is putting me into a Explorer tomorrow and not having me put up with the smaller loaner car(Ford Festiva) that I was given.:thumbsup:
 




peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
29,472
Reaction score
1,950
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3
Thanks for the profile update. That sure helps. I think that you are the first owner of a 2015 model to experience this. I would have thought that this would have been taken care of by now. Good luck.

Peter
 




FordService

Official Ford Rep
Joined
October 25, 2010
Messages
5,281
Reaction score
12
City, State
Dearborn, MI
Year, Model & Trim Level
2014
Hello Crystal, this is on my 2015 Explorer Limited with 4298 miles. Dropped of at Dealership (West Herr Ford Amherst) this morning and waiting to hear from dealership.

Thanks for following up, burtman. It sounds like your dealership is taking good care of you, but if you'd like, I'd be happy to escalate this up to your regional customer service manager (CSM). Just send me a PM with your full name, best daytime phone number, VIN, current mileage, and servicing dealership; I'll move this up the line. :thumbsup:

Crystal
 




burtman

New Member
Joined
May 19, 2014
Messages
33
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
2015 Explorer Limited
Update

Dealer called to say that my Vehicle is ready to be picked up. I was very surprise because the Dealer said that the part I needed (power steering unit) is on a nation wide back order but he also said that he knew of two other dealers that had this part in stock and he would do his best to obtain one of them. Nice that I only needed to be in the retail car for three days and not four weeks or more !:thumbsup:
 




FordService

Official Ford Rep
Joined
October 25, 2010
Messages
5,281
Reaction score
12
City, State
Dearborn, MI
Year, Model & Trim Level
2014
Dealer called to say that my Vehicle is ready to be picked up...

Excellent news, burtman! I'm glad to see that your dealership took great care of you. You know where to find me if you need my help in the future. :)

Crystal
 




Zinc

New Member
Joined
August 2, 2017
Messages
45
Reaction score
6
City, State
Socialist Republic of Maryland
Year, Model & Trim Level
2017 Explorer Platinum
I'm bringing this old thread back as I am now experiencing an issue with the Lane Departure on my 2017 Explorer. Drove the Explorer to work yesterday and there were no issues. Used remote start as I was making the long walk to my car after work, got in, and there was no visual of the lane departure system in the dash. No grid lines or pictograph visible. When safe, I purposely crossed the solid lines to see if the system would work in the background. It did not function. Is this a common problem? Or am I a total moron and turned it off and didn't realize it. Will check when I leave the office. I have an appointment with my dealer next week (not in a hurry), but looking for feedback.
 




thefranchise713

Well-Known Member
Joined
April 22, 2016
Messages
1,246
Reaction score
156
City, State
Buffalo, NY
Year, Model & Trim Level
'18 Toyota Prius Prime
Does it come back on if you press the button in on the turn signal stalk?

Were the front cameras obstructed?
 




Zinc

New Member
Joined
August 2, 2017
Messages
45
Reaction score
6
City, State
Socialist Republic of Maryland
Year, Model & Trim Level
2017 Explorer Platinum
I had no idea there was a button on the turn stalk until I saw it in the owners manual 15 min ago. Will check after work. No obstruction to cameras and vehicle was turned off and on numerous times. I'm suspecting that I accidentally hit the turn signal and didn't even know the on/off was there.
 




thefranchise713

Well-Known Member
Joined
April 22, 2016
Messages
1,246
Reaction score
156
City, State
Buffalo, NY
Year, Model & Trim Level
'18 Toyota Prius Prime
It's right at the end of it, push inward, should blink it back on if it's not there now.
 




Zinc

New Member
Joined
August 2, 2017
Messages
45
Reaction score
6
City, State
Socialist Republic of Maryland
Year, Model & Trim Level
2017 Explorer Platinum
Thanks. Getting ready to head out into stop and go traffic. (Washington DC area traffic sucks!) Will check it when I get in.
 




Zinc

New Member
Joined
August 2, 2017
Messages
45
Reaction score
6
City, State
Socialist Republic of Maryland
Year, Model & Trim Level
2017 Explorer Platinum
Yep, I accidentally turned it off. Now I know the on/off button is at the end of the stalk.
 




Top