Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Can't access the search from my phone, but having issues with cold starts suddenly

Discussion in 'Stock 1995 - 2001 Explorers' started by My1stXLS, January 23, 2016.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. My1stXLS

    My1stXLS New Member

    Joined:
    January 23, 2016
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Birmingham, Alabama
    Year, Model & Trim Level:
    1999 Explorer XLS
    So i just jumped back into the Explorer game, replacing my old 5.0 with a SOHC 4.0 and after a week am having some issues with cold starts, seemingly random misfires, and a CEL I can't check yet. From the little i know of this engine I'm suspect of intake gasket failures. It runs rough and stalls until it warms up. Almost like a bad vacuum leak that i can't find so. Any thoughts or tips before i spend money? Thanks folks.
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. Flash

    Flash Well-Known Member

    Joined:
    July 5, 2004
    Messages:
    1,799
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Brisbane Australia
    Year, Model & Trim Level:
    1997 Limited
    I think you answered your own question - vacuum leaks.

    Also, if the fuel pump is almost dead it will fail when it's very cold, trying kicking the fuel tank.
     

Share This Page







We Support Our Troops!