• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

2003 V6 4.0 Tick, sounds better after warm up

phillip723

New Member
Joined
January 26, 2017
Messages
21
Reaction score
1
Location
Southwest Michigan
City, State
Michigan
Year, Model & Trim Level
2003 Explorer XLT
I have a 2003 XLT 4.0 SOHC V6 with 210,386 miles on it. The engine starts up great but makes a loud ticking sound. I'm assuming it's the hydraulic lifters and that they are gunked up. The sound usually gets quieter when the engine is warmed up, leading me to believe that it is quieting down because of the better oil flow at operating temperature. My dad was a ford service tech about 15 years ago until about 10 years ago and told me that they often had to run 5W-20 in these engines in order to get oil to the lifters quickly and so they could be better lubricated and ungunked. This sounds like a good option to me as I'd like to try and quiet it down rather than take the engine apart and replace the lifters, at least for the time being, until I can have them replaced. Does anyone else think running 5W-20 would quiet them down? I've read on here that others have done this in older Explorers, what do you think?
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




07gtman

Active Member
Joined
December 28, 2016
Messages
440
Reaction score
45
City, State
Chicago IL
Year, Model & Trim Level
2005 Mountaineer 4.6 AWD
thats what i run in mine,
 




extra-medium

Active Member
Joined
September 15, 2012
Messages
410
Reaction score
39
City, State
Charlottesville, VA
Year, Model & Trim Level
2002 Mercury Mountaineer
I don't think running 5w-20 would hurt. Just know it's a ticking time bomb that can go at any point. I always keep a quart or 2 of oil with me and check it regularly since my timing chains were replaced. That's a $3500 repair I don't wanna do again.
 




phillip723

New Member
Joined
January 26, 2017
Messages
21
Reaction score
1
Location
Southwest Michigan
City, State
Michigan
Year, Model & Trim Level
2003 Explorer XLT
Yeah, I'm gonna run 5w-20 and baby it until I can get them replaced. I'm just gonna keep it around town and keep the RPMs low, that should prolong the life for at least a little.
 




phillip723

New Member
Joined
January 26, 2017
Messages
21
Reaction score
1
Location
Southwest Michigan
City, State
Michigan
Year, Model & Trim Level
2003 Explorer XLT
Hey, ya know that ticking time bomb thing? The timing chains just broke. The local tow truck company (who towed it back to their yard) also works on cars, so they're gonna install a junk yard engine with ~ 120k miles. Estimated cost ~ $3000, and about a month. Oh well, I've already got money into it. I was going to have a new engine put in eventually, just didn't think it would happen this quick.
 




Top