• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

  • Holiday Special! - 2 for 1 Elite Explorer sale!

    Right now you can purchase an Elite Explorer membership for $20 and receive a two year membership!

    Click Here to start your membership and get rid of the ads!

Headlight Headache


Robman

Active Member
Joined
November 3, 2010
Messages
418
Reaction score
13
City, State
Ontario
Year, Model & Trim Level
'00 Sport 4.0L OHV 5spd
Hello all, I apologize for creating a new thread but I figured this would be the best way to get some answers for my problem alittle more promptly. I have a 98' Explorer 4dr XLT 4.0L SOHC as my daily driver and quite sometime ago I had pulled the fuse for the daytime running lights because they were staying on and this took out my fog lights aswell, do I need a new DRL module? If so where is this located?
Question number 2 has to do with my highbeams currently seeming to "draw" too much power and I am afraid to use them now as they have already blown 1 fuse which was located in the side/dash mounted fuse panel right at the bottom of the panel.
I was also having an odd problem that involved the brake light(in dash) to illuminate in place of the highbeam indicator light(in dash) or the high beam indicator light would flicker or be really faint. on top of this the backlight for the actual headlight selector switch works only when it wants to. is the selector switch light and the dash lights anomaly connected ? This sounds like a short in the wiring somewhere but I don't know where to start( relays? 20amp fuse block ? )
I crave answers and any help would be greatly appreciated this is my first thread after reading your forums for years. This is a great resource. lastly what is the multifunction switch? The signal indicator or the headlight/parking light switch ?
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




Robman

Active Member
Joined
November 3, 2010
Messages
418
Reaction score
13
City, State
Ontario
Year, Model & Trim Level
'00 Sport 4.0L OHV 5spd
is it too confusing the way I worded things or does nobody have a clue as to what the problem could be ?
 




corkey

Moderator Emeritus
Moderator Emeritus
Joined
January 3, 2008
Messages
6,019
Reaction score
47
Location
Sioux Narrows Canada
City, State
Elite Canuck,multiple ifs offender,, and musky maniac,, i wheel and i fish,,
Year, Model & Trim Level
99 xls,96 xl,91,08 Ranger
multi function is the turn and such stalk beside the wheel,
 




Mil1ion

New Member
Joined
January 17, 2011
Messages
30
Reaction score
0
City, State
Innisfail
Year, Model & Trim Level
96 Limited
Has this EX had an aftermarket entry/alarm system installed in it ?

I too have a Hi-Beam and TS issue
There is a TSB on the Multi-function switch

When I put the TS to RH, I get a buzzing behind the dash

So far the entry.alarm system is screwing things up,but it's way too cold to do anything about it right now.

Look up the TSBs on it
 








OneLever

Active Member
Joined
June 26, 2010
Messages
777
Reaction score
2
Year, Model & Trim Level
97 Mt. 5.0L AWD
I had pulled the fuse for the daytime running lights because they were staying on and this took out my fog lights aswell, ...my highbeams currently seeming to "draw" too much power ...they have already blown 1 fuse

The daytime running lights work by running low level voltage through the high beams I believe. If your DRL is defective you can have all kinds of other headlight issues. Fix that first and see if it stops blowing fuses. If not then you have a short circuit to track down.
 




Robman

Active Member
Joined
November 3, 2010
Messages
418
Reaction score
13
City, State
Ontario
Year, Model & Trim Level
'00 Sport 4.0L OHV 5spd
Thankyou for your replies gentlemen. My explorer only has the factory alarm installed which still functions well. Can the DRL module still cause my highbeam issues even if the fuse is pulled therefore disabling the unit ? And where about is the DRL module located on the vehicle? I have been told 2 locations, #1 - along the inside of the front fender near the battery or #2 down, behind the radiator?
 




G-96XLT

Active Member
Joined
June 11, 2003
Messages
345
Reaction score
0
City, State
Toronto, ONT
Year, Model & Trim Level
'96 XLT , '00 Sport
A quick way to find out is to pull the DRL module. It takes 5 seconds to remove. I threw mine away a long time ago. Idiots at ford decided to put it in the most wet spot possible. It is on the drivers side, around the bumper and below the lights. Its a black box about the size of a fist with some wires coming out.
 




karenzkarz

New Member
Joined
September 24, 2009
Messages
6
Reaction score
0
City, State
St. John's Newfoundland
Year, Model & Trim Level
1999 Ford Explorer Sport
Lots of lighting issues!!

Hi everyone,

I have had a couple of lighting issues and now I am wondering if they are all somehow related. I have a 99 explorer sport with no alarm or any type of modification. First problem was driving lights came on by themselves overnight and drained battery. Husband pulled fuse to fix that problem. Next problem was turned on high beams which caused no lights at all. Hubby changed fuse but when I was out at night again and turned on highbeams again blew fuse and no lights unless on just regular head lights. Last problem is no reverse lights changed fuse but keep blowing them. Could these problem be related? I don't know much about vehicles but must problems I have had, I have been able to find the solution here. Any advice would be greatly appreciated!!!
 




Robman

Active Member
Joined
November 3, 2010
Messages
418
Reaction score
13
City, State
Ontario
Year, Model & Trim Level
'00 Sport 4.0L OHV 5spd
I have since swapped vehicles, however I have not fixed my highbeam issue on the '98 ex I was driving at the time of my first post. There seems to be 2 parts mentioned alot with this problem, the DRL module and the Multifunction switch ( turn signal + highbeam selector + washer / wipers .. switch) .... replace the DRL module first and if that doesn't cure it .. then next replace the MF switch. Let me know how it goes please :) - also the ex I am currently driving ( '97 4dr 4.0L ohv AWD ) ... the DRL module has failed in it, so I pulled the fuse and it is still operating like this, with no weird highbeam or other anomalies.
 




Top