Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

No heat when stationary at idle

Discussion in 'Stock 2002 - 2005 Explorers' started by jhanan, December 8, 2014.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. jhanan

    jhanan New Member

    Joined:
    March 23, 2008
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Austin, TX
    Year, Model & Trim Level:
    2005 XLT V6 4x4
    So have 05 explorer 4.0L 4x4 also with rear ac/heat. Problem is no heat when not moving. The core gets HOT. While I was low on coolant, I topped it off and same issue. Lots of heat while driving, but come to a stop and starts to cool off . Seems like outside air is "pushing" through the heat core when moving, but when stopped no air is getting through the heat core, just recirc is like passing by the heat core. What is the issue? Is this blend door issue. If blend door issue - why do I get heat when moving?
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. jhanan

    jhanan New Member

    Joined:
    March 23, 2008
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Austin, TX
    Year, Model & Trim Level:
    2005 XLT V6 4x4
    On other item, I can turn down the heat using the heat knob while moving to lower the temp if too hot, so it seems that the blend door does move at least partially
     
  4. Number4

    Number4 "I'm counting to 3, then I'm getting your dad." Elite Explorer

    Joined:
    March 16, 2013
    Messages:
    3,948
    Likes Received:
    118
    Trophy Points:
    73
    City, State:
    Woodstock, GA
    Year, Model & Trim Level:
    04 Ford Explorer 4.6l
    Others have posted this issue try searching via the forum search box.

    Is it just forced air when moving? Is the blower actually working at all?
     
  5. jhanan

    jhanan New Member

    Joined:
    March 23, 2008
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Austin, TX
    Year, Model & Trim Level:
    2005 XLT V6 4x4
    Blower is working fine.
     

Share This Page







We Support Our Troops!