• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

  • Holiday Special! - 2 for 1 Elite Explorer sale!

    Right now you can purchase an Elite Explorer membership for $20 and receive a two year membership!

    Click Here to start your membership and get rid of the ads!

Is this an APIM problem?


chrisx

New Member
Joined
March 19, 2006
Messages
43
Reaction score
0
City, State
Nassau, Bahamas
Year, Model & Trim Level
2011 Explorer limited
Hey guys will attach a video but what's happening is that the radio will come on, I can control it from the touch screen and the radio knob but the AC keeps cutting on and off. Look at the video and you will see what I mean. Anyone ever experienced this issue. Please help. Thank you
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
28,598
Reaction score
1,770
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3
There is no video attached to look at. I'm a bit confused (normal state) as to the reference between the radio and the A/C. The radio seems to be working normally and the A/C will turn ON and OFF depending upon the need. Perhaps the missing video would make that connection clearer. Just to be certain, when you mention AC you are referring to the Air Conditioning, right?

Peter
 




Chrism79

New Member
Joined
March 13, 2012
Messages
15
Reaction score
0
City, State
Nassau
Year, Model & Trim Level
2002 Ford Explorer
Don't know what happen, but here is a link to the video.

 




peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
28,598
Reaction score
1,770
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3
Tried to play it and it says "This video is private."

Peter
 




chrisx

New Member
Joined
March 19, 2006
Messages
43
Reaction score
0
City, State
Nassau, Bahamas
Year, Model & Trim Level
2011 Explorer limited
ok video is public now
 




peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
28,598
Reaction score
1,770
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3




FordIVTteam

Official Ford Rep
Joined
July 13, 2011
Messages
1,690
Reaction score
1
City, State
Dearborn, MI
Year, Model & Trim Level
Ford Explorer




peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
28,598
Reaction score
1,770
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3




chrisx

New Member
Joined
March 19, 2006
Messages
43
Reaction score
0
City, State
Nassau, Bahamas
Year, Model & Trim Level
2011 Explorer limited
Hey guys, I've done a master reset a few times with the same results. I've been to the dealer a few months ago and they upgraded the apim firmware but still the same results. If I remote start the ac blows but after going to a regular start the ac cuts off and the capacitive buttons are not responsive until about 5 min later. Wondering if I should try to pull the fuse for the ac.
 




peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
28,598
Reaction score
1,770
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3
Hey guys, I've done a master reset a few times with the same results. I've been to the dealer a few months ago and they upgraded the apim firmware but still the same results. If I remote start the ac blows but after going to a regular start the ac cuts off and the capacitive buttons are not responsive until about 5 min later. Wondering if I should try to pull the fuse for the ac.
I think the APIM has been pretty much ruled out now. I doubt pulling the fuse will have any affect but no harm in trying that. If you don't mind losing your saved settings then you could always try the battery disconnect for 10 minutes or so if the fuse pull didn't work. The info on the buttons not being useable is a new twist. Is that for all buttons or just the A/C control?
 




FordIVTteam

Official Ford Rep
Joined
July 13, 2011
Messages
1,690
Reaction score
1
City, State
Dearborn, MI
Year, Model & Trim Level
Ford Explorer
Thanks for that clarification Shaay.

No problem, Peter!

Peter

Hey guys, I've done a master reset a few times with the same results. I've been to the dealer a few months ago and they upgraded the apim firmware but still the same results. If I remote start the ac blows but after going to a regular start the ac cuts off and the capacitive buttons are not responsive until about 5 min later. Wondering if I should try to pull the fuse for the ac.

If you want to see if there is anything you can do on your own to correct this issue, please reach out to my colleagues in the Ford Service department. You can contact them by:

Facebook: https://www.facebook.com/FordServiceUS
Twitter: https://twitter.com/fordservice
Phone: 1-800-392-FORD

For immediate assistance, please reach out to your dealer, or locate one here: http://www.ford.com/dealerships/locate?gnav=header-finddealer

Shaay
 




jmr061

Well-Known Member
Joined
August 24, 2014
Messages
1,891
Reaction score
138
City, State
Wisconsin
Year, Model & Trim Level
16 Edge
Pr-16 Exp Sport
I would guess the control panel is bad.
 




Chrism79

New Member
Joined
March 13, 2012
Messages
15
Reaction score
0
City, State
Nassau
Year, Model & Trim Level
2002 Ford Explorer
Thanks guys, will reset by pulling the fuse to see if that gives any different results. Thanks for the contact numbers Shaay, will give them a call tomorrow. Will report back as i go to update the threat and in case anyone comes across this issue.Thank you guys for your input.
 




FordIVTteam

Official Ford Rep
Joined
July 13, 2011
Messages
1,690
Reaction score
1
City, State
Dearborn, MI
Year, Model & Trim Level
Ford Explorer
Thanks guys, will reset by pulling the fuse to see if that gives any different results. Thanks for the contact numbers Shaay, will give them a call tomorrow. Will report back as i go to update the threat and in case anyone comes across this issue.Thank you guys for your input.

Anytime!

Shaay
 




Top