LED Conversion Issue | Ford Explorer - Ford Ranger Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

LED Conversion Issue

96 Ford Explorer XLT. Replaced every single interior/exterior bulb to LED except headlights (still waiting for those). I also used a LED flasher relay to prevent "hyper-flashing". All lights work fine, except when using my turn signals, the third/high mount brake light lights up, but is dim & kind of sporadically blinks. The other issue is that sometimes when using my brakes, the passenger side only blinker will come on but not blink. Some weird issues & was hoping if anyone can help before I do the same conversion on my Dad's Explorer here soon.
Thanks!
 
<

Join the Elite Explorers $20 Gets rid of the ads!

Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




<



swshawaii

Elite Explorer
Joined
April 3, 2009
Messages
9,624
Reaction score
570
City, State
Kailua-Oahu, Hawaii
Year, Model & Trim Level
'05 Sport Trac XLS (RWD)
Did turn signal and high mount brake light issues happen AFTER your LED conversion? Almost sounds like the common Multi Function Switch (MFS) or MFS connector problems that are very common on these trucks. Unlikely fix, but if you have a tilt column, move it all the way up and down several times leaving it in the UP position and test again. What brand LED's?
 
<



Christifor

Member
Joined
July 29, 2014
Messages
41
Reaction score
0
City, State
Pac NW
Year, Model & Trim Level
96 Ford Explorer 4.0 XLT
Did turn signal and high mount brake light issues happen AFTER your LED conversion? Almost sounds like the common Multi Function Switch (MFS) or MFS connector problems that are very common on these trucks. Unlikely fix, but if you have a tilt column, move it all the way up and down several times leaving it in the UP position and test again. What brand LED's?
Interesting. I had no issues whatsoever before the LED change. I will give it a go & post what I find!
 
<



swshawaii

Elite Explorer
Joined
April 3, 2009
Messages
9,624
Reaction score
570
City, State
Kailua-Oahu, Hawaii
Year, Model & Trim Level
'05 Sport Trac XLS (RWD)
Probably unrelated then. Intermittent MFS issues are often caused by factory wiring inside the column being too short and binding. Again, what brand LED's? I've read a lot of complaints from hyper flashing to short life from no name "bargain" lamps, most from eBay. I'm using 6000K white Sylvania Zevo's, but only for my interior and license plate lights. (#168/194) They're unbelievably clean and bright.

http://www.ebay.com/sch/m.html?_odkw=sylvania+led&_ssn=sixityauto&item=291847183535&_osacat=0&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT&_from=R40&_trksid=p2046732.m570.l1311.R1.TR1.TRC0.A0.H1.Xsylvania+zevo+led.TRS0&_nkw=sylvania+zevo+led&_sacat=0
 
<



Christifor

Member
Joined
July 29, 2014
Messages
41
Reaction score
0
City, State
Pac NW
Year, Model & Trim Level
96 Ford Explorer 4.0 XLT
Probably unrelated then. Intermittent MFS issues are often caused by factory wiring inside the column being too short and binding.

Again, what brand LED's? I've read a lot of complaints from hyper flashing to short life from no name "bargain" lamps, most from eBay.

I'm using 6000K white Sylvania Zevo's, but only for my interior and license plate lights. (#168/194) They're unbelievably clean and bright.

http://www.ebay.com/sch/m.html?_odkw=sylvania+led&_ssn=sixityauto&item=291847183535&_osacat=0&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT&_from=R40&_trksid=p2046732.m570.l1311.R1.TR1.TRC0.A0.H1.Xsylvania+zevo+led.TRS0&_nkw=sylvania+zevo+led&_sacat=0
They are generic. I just did the same exact setup in my dad's Explorer for him. His is a 98 & not an XLT. He's not having an issues like mine whatsoever. I also have a trailer plug. It appears it may not even have anything to do with the LED swap. May be a bad ground or something.
 
<



Christifor

Member
Joined
July 29, 2014
Messages
41
Reaction score
0
City, State
Pac NW
Year, Model & Trim Level
96 Ford Explorer 4.0 XLT
Turns out, it was the trailer power converter. I guess it didn't show with the standard bulbs. But due to the lower power consumption of the LEDs, it showed. I took it off, but now need to figure out which power converter I need to replace it!
Learn something new everyday.
 
<



Top